Ladataan...
  Etusivu > Ajankohtaista På svenska På svenskaMuistilista Näytä muistilista
 

Ajankohtaista

24.04.2017

Polttopuiden teko on perinteistä, hyvää mieltä tuovaa hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Sitä voi tehdä myös turvallisesti ja”vähemmillä rukkasten jäljillä”.

Videolla esitetään kuinka hakkuupölkystä, vanerilevystä ja autonrenkaista  kootaan toimiva, omien mittojen mukainen yksinkertainen, ergonominen ja edullinen klapien ”tuotantolinja”. 

Vanhoja auton renkaita halkaisutelineenä käyttäen pienittäviä pölkkyjä ei tarvitse käsin pidellä lyöntivaiheessa lainkaan. Kirveen lyöntivoima kohdistuu pilkottavaan puuhun  siten, että yli- tai ohilyöntien energia purkautuu joustaviin autonrenkaisiin kirveen terän pysyessä turvallisesti renkaiden sisässä.  Joustavat auton renkaat myös auttavat kirveen palautumista uuteen lyöntiasentoon. 

Työpöytä toimii pöllivarastona ja työvälinepöytänä. Välittömästi käden ulottuvilla oleva moska/ lekan käyttö auttaa halkaisemaan oksaiset tai muuten hankalat pölkyt.

Halkaistavat pilkkeet pysyvät pystyssä renkaan sisässä eivätkä putoile klapitekijän jalkoihin. Näin toimien klapien tekijä saa kaiken aikaa työskennellä selkä suorassa.  Valmiit pilkkeet heitellään renkaan sisästä kuivumaan käsin liikuteltavissa oleviin klapisäkkeihin.  Kuivumisen jälkeen valmiiksi säkitetyt polttopuut voi kuljettaa  käyttökohteeseen. Näin käsityövaiheiden määrää saadaan klapinteossa merkittäväsi vähennettyä. 

Video osoittaa etenkin nuoremmalle ikäpolvelle ja tottumattomille kirveen käyttäjille sen, että polttopuiden teko  kirveellä voi olla mielekästä, tehokasta ja turvallista.

Linkki videoon

Katso myös Matti Äijön vinkit kirveellä pilkkomiseen tästä.

 

 

 
Oikopolut
Tulisijan lämmitys
Energialaskuri
Halkoliiterin myyntiehdot
Polttopuun mitta- ja laatuvaatimukset
Termit ja mittayksiköt

MUUNTOLASKURI

Lähtötilavuus

Muuntoyksikkö